Tanulj kóstolni!

Tanulj kóstolni!

Fagyiszezon

2019. június 24. - Tanulj kóstolni!

A fagyiszezon beköszöntével eszembe jutott egy pár gondolat a fogyasztási szokásainkról. Szubjektív a gondolatmenet, csak az általam látottak és tapasztaltak vezetnek, nem végeztem felméréseket, nincs reprezentatív mintám és nem ismerem a fagylaltalapanyag forgalmazók eladási statisztikáit. Csak nézek és gondolkodni próbálok, józan paraszti ésszel..

Ahogy sok szakmában, ahol valamilyen terméket állítanak elő, úgy a vendéglátásban is több célja lehet egy-egy tevékenységet végző szakembernek. Van, aki egyszerűen üzleti szempontból közelíti meg a kérdést, és egyszerűen a profit maximalizálására törekszik mindenféle mélyebb ideológiai háttér nélkül. Magyarul hitvány és olcsó alapanyagokból előállít látványos(nak tűnő) terméket, és eladja óriási árréssel az arra fogékonyaknak. Sajnos ez utóbbiak nagyon sokan vannak.  Ez lehet az egyik véglet, amikor azt mondjuk, hogy minden igényt ki kell elégíteni, ráadásul nagy is a piaca..Mire gondolok itt? Az emberek szeretik elhinni, hogy olcsón finomat vehetnek, jót és ráadásul sokat. Ez már így önmagában óriási ellentmondás, de így működünk. Meglátásom szerint azért működik nagyon jól az úgynevezett "albán" fagyik piaca, mert az emberek rettenetesen árérzékenyek, néhány tíz forintos különbségért erős kompromisszumokat hajlamosak kötni minőség tekintetében.

Másrészt rettentő mennyiségérzékenyek vagyunk, és ez nem csak a fagylaltra igaz, hanem bármilyen vendéglátásban megtalálható termékre. Nem baj, hogy péppé van klopfolva a husi, nem baj, ha kétszer olyan vastag a panír, mint kellene, csak lógjon le a tányérról, és miután majdnem lefordultunk a székről és már csak dünnyögni tudunk, csomagoltassuk el a megmaradt fél adagot és fizessük ki a 2000 forintos számlát borravalóval együtt..Nem akarjuk látni az ellentmondást a rendszerben, nem akarjuk megfejteni, hogy miért kaptunk nagyon sokat elképesztően olcsón, nem keressük az okokat, csak örülünk, hogy jól jártunk. Hát nem jártunk jól, mint ahogy a kétméter magas fagyival sem járunk jól, ami fele annyiba került, mint máshol. Mert szemetet etetnek velünk!  Itt van egy átlagos, nagyüzemi készítésre szánt vanília fagylaltpor összetevőinek a listája. bárki megveheti, aki besétál egy ilyen vendéglátós ellátó boltba, íme: 

Összetevők: cukor, kávéfehérítő por növényi zsírral (glükózszirup, teljes mértékben hidrogénezett kókuszzsír, TEJFEHÉRJE,  stabilizátor: E340, emulgálószerek: E471, E433, csomósodást gátló anyag: E551, színezék: E160a), SOVÁNY TEJPOR, TEJSAVÓPOR, sűrítőanyagok: E466, E412, E410, aromák, emulgálószer: E471, színezék: E100. 

Jó, nem? Főleg a rettentő sok vaníliára figyelj, s képzeld magad elé a szorgos kezeket, ahogy a vaníliarúdat kapargatták, hogy ilyen remek fagyiport vehess. Meg a friss tejszínt se felejtsd! :)  A lényeg, hogy ezt veszed meg fagyiként, ha nem figyelsz oda. Azt gondolom, hogy mindenkinek az egyéni ízlése, pénztárcája, preferenciái döntik el, hogy mire és mennyit költ, de azt is sokszor tapasztalom, hogy az emberek azért teszik le a voksukat valami mellett, mert nincsenek valódi információik az adott termékről. Ha a műfagyi szebb, színesebb, viagrásabb, hupikéktörpikésebb vagy redbullosabb, mint máshol, és te ezt szereted, akkor hajrá, nincs ezzel gond. Én ugyanakkor arra bíztatlak, hogy a fagyival, mint minden mással, olyan alapanyagokat vigyél be a szervezetedbe, amik tiszták, természetesek, valódiak és a hasznodra vannak. 

Alapvetően azért írok, mert szeretném az embereknek megmutatni a tudatos kóstolás módszereit, szeretném sokaknak megadni az "aha, érzem már!" élményének az örömét. Ezért tartok sok étel- és ital kóstolót, hogy támpontokat, kapaszkodókat adjak az arra fogékonyaknak. A tudatos kóstolásnak abban is nagy jelentősége van, hogy nem csak a különlegességek, ínyencségek világában segít eligazodni, de a hétköznapi fogyasztásunkban is a javunkra lehet: meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól, a természetes alapanyagot a műanyagtól, és ezáltal a hasznosat az ártalmastól.

Ezért javaslom, hogy ha egy fagyisnál ilyen látvány tárul eléd, akkor az legyen gyanús. Ilyen színek és ilyen méretű habos-babos csodák természetes alapanyagokkal nehezen hozhatók össze. 

alban_fagyi.jpg

 

A vendéglátásban, mint minden másban persze, a nehezebbik út az, hogyha valamit meg szeretnél mutatni a vendégeidnek, valami újat, valami jobbat, valami értékesebbet. Ezzel csak az a gond, hogy több vele a munka, többe kerül, kisebb a piaca, és jó eséllyel nem fogsz belőle meggazdagodni. Mégis sokan teszik ezt, mert a tiszta lelkiismeret és a tenni akarás viszi őket előre. És ahogy egyre többen rájönnek, hogy az ételek minősége, amit elfogyasztunk, nagyban befolyásolják az egészségünket és a közérzetünket, úgy lesz egyre nagyobb jelentősége és létjogosultsága például a tisztességes fagyinak. Ismét.

 

Egyébként a valódi, zamatos, krémes vaníliafagyi összetevői a tejszín, tojássárgája, vaníliarúd és cukor meg egy csipet só, sok törődés. Semmi más nem kell bele.

Ha az utcán sétálgatva úgy döntenétek, hogy mégis igazi fagyit ennétek, akkor valami ilyemit kell keresni:

valodi_fagyi.jpg

Ne feledd! A pénzeddel szavazol! Ha hitvány holmiért adsz ki pénzt, akkor azt támogatod, aki pusztán nyereségvágyból szemetet adott el neked..

Szép nyarat mindenkinek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkostolni.blog.hu/api/trackback/id/tr2414909704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2019.06.25. 14:54:05

@FlybyWire: És nem sznobériából, hanem mert náluk tényleg ilyen rövid az összetevők listája.
És még baromi finom is :)

Egy Hun Hunniából 2019.06.25. 15:22:21

Átqurnak ugyis-ugyis!
A valódi fagyi otthon készül fagyasztott gyümölcsből!
(Gondolom az átcímkézett korai gyümölcsökről se hallott senki, mert "nem létezik"! Sajnos az is DE!)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2019.06.25. 15:23:34

Alakítsuk meg a "Vissza a Haagen-Dazs dulce de leche-t!" mozgalmat!

inyesmester 2019.06.25. 15:44:34

A berakott fagylaltpor sajnos az általános.Hiába köpködnek sokan, pont ugyanazt veszik.Itt vannak ezek a jégkrémek, amik pontosan ugyanezekből az összetevőkből állnak, csak néhol okosan csoportosítva:
Vienetta:
bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004003199189
Ledo Grandissimo:
bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004020205061
Cornetto:
bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004020253363

inyesmester 2019.06.25. 15:58:03

Amit képen ajánlottál helyette, az jobbára egy ugyanolyan vacak összetételű olasz fagyipor , csak tesznek bele agyon aromásított variegatot. Viszont így sokkal bizalomgerjesztőbben néz ki.
Olasz fagyipor:
cukraszdiszkont.hu/termek/ge-olasz-csoki-fagylaltpor-2-05kg-os/
variegato összetétele:
www.veganok.com/wp-content/uploads//2018/12/Variegato-Amarena-C-NAT-1.jpg
Marad a Häagen-Dazs, és pár cukrászda.

Luiz Hemilton 2019.06.25. 17:56:33

Akkor emlekezzunk vissza Illes bacsira, a meghurcolt godolloi cukraszra. Nala nem voltak ilyen adalekanyagok. A korulmenyek igyan nem voltak ragyogoak, de helyette a fagyi parades volt. Koszi meg egyszer faszfej, aki felnyomtad az oreget a "hatosagnal"!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.25. 20:07:38

"Az emberek szeretik elhinni, hogy olcsón finomat vehetnek, jót és ráadásul sokat. Ez már így önmagában óriási ellentmondás, de így működünk."

Rendszeresen olvasgatva az index mindenféle szerkesztőségi tesztjeit nekem az jön le, hogy bizony igen gyakran az olcsó jobb, sőt olyan is előfordult, hogy a legolcsóbb volt a legjobb. Vagy legutóbb egy blog sörtesztjét olvastam, ott sem volt összefüggés a helyezés és az ár között.

Persze ezek a tesztek szubjektívek, na de melyik kóstolós teszt nem az?

pixelking 2019.06.25. 21:30:23

A másik meg piaci szegmens mert túlárazza a termékeit, mert így prémiumabbnak tűnik... Vagy egyszerűen csak ilyen árak mellett tudja kigazdálkodni a kellő bevételt.
Szerintem egy olyan cikk lett volna tényleg informatív, ahol leírod, melyik fagyit mennyiből lehet kihozni alapanyag szinten. Ez így csak sárdobálás

datam 2019.06.25. 21:43:58

@Luiz Hemilton:

Köszönjük meg neki a teljes családra kiterjedő, 3 napig tartó hígf*sást, és sugárban hányást. Sikerült nála összeszedni, csak azért mondom. Annyira azért nem volt penge a fater, mint ahogy beállítják.

2019.06.25. 21:57:46

@Luiz Hemilton:
A tied az a fajta ostobaság, amit nagyon nehezen tolerálok. Az adalékanyagok használatát szigorúan szabályozzák, hogy mit és mennyit lehet tenni az élelmiszerekbe, ha valami bizonyítottan káros, azt tiltják. A legtöbbjük teljesen ártalmatlan, de mert kurva nagy divat lett a teféle ostobak körében az E-szám ellenesség, ezért születnek a konteók.

A másik oldalon meg ha ugyanolyan tróger, higiéniára, élelmiszerbiztonságra magasan szaró emberek lennének mindenütt mint az a vén fasz, akkor rengetegen halnának meg emiatt, egy ilyen idiótától szerencsére valószínűleg nem lett tragédia, csak rengeteg fosás. Meg a modoros idióták, akik elégedetten jártak vissza, mert jajj de rendes házi fagyi, bezzeg az adalékanyagos műfagyik...

Azt már csak mellesleg jegyzem meg, hogy adalékanyagot az öreg is biztosan használt, ha nem is tudta, hogy mi az E száma.

Dan da Man 2019.06.26. 08:48:57

És akkor most mit is tudtunk meg ebből a blogbejegyzésből?

Hogy "olcsó húsnak híg a leve"?

Mert elég lett volna ennyit is írni...

Kérném a kedves blogírót, hogy ha már elővesz egy témát, akkor vagy kevesebb szóban mondja el a semmit, vagy sok szóban próbáljon releváns dolgokat mondani.
Mint azt korábban írták, lehetett volna szó arról, hogy a vanílián kívül másba minek kéne kerülni. Vagy mi nem szokott.
Lehetett volna referenciapontokat - melyik cukrászdák számítanak etalonnak.
Lehetett volna kivételeket: hol lehet jó áron kapni a fagyit.
Lehetett volna negatív példákat is - diszkréten, hogy ne minősüljön hitelrontásnak.
Nota bene, lehetett volna egy pozitív példa mögött álló szakemberrel is beszélgetni

De két képből nem sokat tanultam.

Az Indexen volt pár éve egy cikk, ami tételesen elmagyarázta, hogy mi kell egy fagylaltozó üzemeltetéséhez. Értem én, hogy az újságírás, ez meg csak blog - de ne húzzuk egymás idejét irreleváns redundanciákkal... (Most különösen kibaszott okosnak érzem magam, hogy két idegen szót egymás után tudtam rakni.)

Ez így tényleg édeskevés. Ezért nem kell blogbejegyzést írni, mert ez valóban nem informatív, hanem csak egy hosszú lére engedett hozzászóláshoz elegendő vélemény.

Szóval ilyet inkább ne, mert ez még a düh és frusztráció levezetésére sem alkalmas...

Sword 2019.06.26. 08:50:50

@Zabalint: Hát igen. A bácsi a szocializmusban tanulhatott cukrásznak és erősen kétlem, hogy akkoriban úgy tanították volna a recepteket, hogy "végy 3 szabadtartású, tanyasi csirke tojását, adj hozzá madagaszkári vaníliarudat és 3dl alpesi bio tejszínt..."
Akik nyomatják a bezzegrégen dumát nagyjából a szoci rendszerre gondolnak. Ez pont az az időszak, amikor egyre inkább az ipari termelésre helyezték a hangsúlyt, mert a háztájival nem lehetett olcsón, nagy tömegek élelmezését megoldani. Biztos vagyok benne, hogy a mezőgazdaságban is nagy arányban használtak olyan vegyszereket, amiket ma már nem lehetne. Biztos jó volt...

2019.06.26. 09:15:09

A valódi, természetes alapanyagokból főzött fagyi nagyon drága, azt egy átlag család meg se tudja fizetni.
Nem is árulnak ilyet egy tucatnál több helyen az országban szvsz.

Marad a plázás (lefagyasztott és kiolvasztott) elég sok cukrászdában is ezt árulják, meg az olasz gépfagyi.

Vagy lehet otthon fagyit főzni saját gépben.

2019.06.26. 09:17:17

Nálunk van külső kerültben egy fagyizó, szar albán, ehetetlen. Itt is kotyvasztják, rendszereen látom a hűtő kocsit, viszi a cuccot. Itt a külterületen lakótelepen 180 egy gombóc.

Ugyanez a cég a Kökiben ugyanezt a szart már 300-ért árulja. Kicsit designes stand, csinike eladó.

A 11-ker Alleeben kis beülős részük is van, itt már 320-360 ízfüggő.... de ugyanaz a szar. Olaszra hajazó név és designes pult. Plusz itt még kapni aranyáron marék gyümölcsöt, mint gyümölcs sali, meg ha kéred a fagyit kehelyben kapod. Meg van hűtött fél literes víz meg coca kóla termékek 450/550-es áron...... Felszolgálás nincs.

ügyelő 2019.06.26. 09:32:03

A két fotó alapján nekem csak az jött le, hogy az elsőn magasabbra tornyozták a cuccot.
Azt csak halkan mondom, hogy otthon sütéshez a legritkább esetben használok vanília rudat (igen, árérzékeny vagyok...), tökéletesen megfelel a zacskós vanilin-cukor is.
Kíváncsi lennék, mennyibe kerülne egy gombóc fagyi, ha az tejszínből, friss tojásból és vanília rúddal készülne?

2019.06.26. 10:15:08

@ügyelő: 5 deka hatszáz forint :((((

Alinda (törölt) 2019.06.26. 10:21:23

@ügyelő: 600-900 Ft. Belvárosban, frekventált helyen 900, vidéken, peremkerületben 600. Tudom, mert kézműves fagyizóba járok évek óta egy vidéki megyszékhelyre. A lakótelepen ahol a fagyi is készül a garázssoron csak 600 egy gombóc, a belvárosban bent utcán árulva hűtőből meg 900

Alinda (törölt) 2019.06.26. 10:22:09

@Alinda: Budapesten ugyanez belvárosban simán lenne egyes helyeken 1000-1200 Ft.

2019.06.26. 10:22:39

@ügyelő: de van olyan hely is, ahol nyolcszáz...

boom2 2019.06.26. 10:48:57

Szeretném megkérni a kedves blogolót(a jövőbeni blogolókat is) és kommentelőket, hogy tartózkodjanak a cikk és vélemény írástól, mert 99%-ban baromságokat írogatnak és csak tovább fokozzák a káoszt.
Több helyen leírtam ennek a területnek a működését részletesen, így most az itteni blog bejegyzés és kommentek hiányosságára, hülyeségére mutatok rá.

"ALBÁN" nagyon sokszor ténylegesen azok is!
1,) Az albán fagyizók NEM FAGYLALT POROKAT HASZNÁLNAK!!!!
A leghitványabb tejsavót habosítják fel, emulgeálószerrel és ehhez mesterséges szinezéket és édesítőt adnak hozzá és még ki tudja mit!!!!! Ad hoc kavarják a szart.
2,) NULLA beltartalmi értéke van, ennek a 60%-ban levegőből álló foshabnak.
3,) Nem igaz az sem, hogy olcsóbb lenne, a fagylalporral készülő fagylaltoknál.
4,) Ezek a gazemberek SEMMI írott és íratlan szabályt NEM TARTANAK be!! (újra keverik és fagyasztják a moslékjukat, nagyon sokszor vállalhatatlan körülmények között)

Fagylaltpor
1,) Szeretném felhívni a dilettánsok figyelmét, arra az aprócska tényre, hogy a "porok" (és egyébként gélek is, mert a legtöbb ugató ezt sem tudja) beltartalma rendkívül szigorúan szabályozott!
2,) továbbá a porokon és géleken feltüntetett "E" számok jórészt természetes anyagok ipari megjelölése!!!!
3,) magyarisztánban 4 nagyobb fagylalt alapanyag gyártó cég van, akik nagyon sokféle "port" gyártanak és van közöttük szép számmal kiváló minőségű, ízű és beltartalmi értékű fagylalt porok valódi gyümölcsökkel, dió félékkel, kakaóval, vagy igazi vaníliával.
4,) attól, mert "por" formájában van az alapanyag, még nem jelenti azt, hogy ne minőségi tejből és tejszínből lenne. Ha valaki segghülye az élelmiszeripari eljárásokhoz, az tanuljon és ne uggasson fasságokat!

"valódi" fagylalt
1,) Pont ugyan úgy azok az alapok vannak ebben is, mint a jó minőségű "porban" és "gélben". Különbség az eltarthatóságban, zsírtartalomban és pl. a gyümölcs tartalomban van.

Többi hülyeségre:
1,) Azok, akik leírnak, olyat, hogy hasonlítság össze az alapanyagok költségét, azok elfelejtik, hogy nem magától lesz meg a fagylalt. Az árnak csak 15-25%-a az alapanyag.
2,) A "valódi" fagylaltot követelők 99%-nak csak a pofája nagy, de amikor ki kellene fizetni a göbönként (5dkg) 800 forintos árat, akkor meg "mocskocs vállalkozó", "át akar verni" "én a feléből.." fasságot nyomja. 18 ezer forint egy 1kg "valódi" pisztácia paszta, bazdmeg és 2 esetleg 3 adagra elég(4-5kg egy adag)!
3.) A módszerváltás előtti szoci éráról is olyanok ugatnak, akik még csak nem is éltek benne. Az akkori élelmiszeripar egy nagyságrenddel minőségibb termékeket állított elő, mint most, a körülmények ellenére is, és, de vetekedett a háztájival. Kevesebb tartósítót, magasabb beltartalmi értékű alapanyagokat használtak, csak szokása volt már akkor is fikázni a hülyéknek.
4.) A Häagen-Dazs-t ne keverjük ide a fagylaltokhoz, mert az jégkrém és nagyipari keretek között állítják elő, amúgy 400ft a gömbje annak is és ez még csak az alapanyag ára!

Az árakról / gömb,gombóc:
1,) 150 -200 ft aki ilyen árszinten hosszútávon képes működtetni egy fagyizót az SZEMETET árul és CSALÓ
2,) A jó minőségű "por" és "gél" alapú fagyik 300-500ft. Itt a 300 ft azt jelenti, hogy benyeli a vállalkozó a veszteséget, mert: - bevezeti a piacra, üdítőkből, süteményekből képes a veszteséget fedezni, stb.
3,) "valódi főzött fagylalt" 800-900ft itt igaz csak igazán, hogy a veszteséget be kell nyelni, ha lehetséges, mert ilyen összegekért nem lehet eladni. Na ezért nem is csinálják a "valódi" fagylaltot, csak nagyon kevesen.

Pá ex fagyis

kvadrillio 2019.06.26. 10:51:19

A KÖZÉPKORBAN KIS MÉREGFIOLÁKBAN MÉRGEKET ÁRULTAK AZ UTCÁKON. MA, A KAPITALIZMUSBAN IS ÁRULJÁK A MÉRGEKET AZ UTCÁKON..., DROGOKAT, FAGYIKAT ÉS EGYÉB NYALÁNKSÁGOKAT......AZ INTERNETEN ÚGYSZINTÉN....... HMMM.....TALÁN BE KÉNE BASZNI EZEKET EGY MAGÁNZÁRKÁBA....NEEEEM ????????! CSAKHOGY A KAPZSISÁG, PÉNZÉHSÉG, HARÁCSOLÁS RENDSZARÁBAN , A PÉNZBEVÉTEL MINDENT FELÜLÍR !!! AZ EMBERKÉK PEDIG DÖGHÖLJENEK MEG ! MAJD SZÜLETNEK ÚJ.....FOGYASZTÓK A KAPITALISTA PÉNZÉHSÉG KIELÉGÍTÉSÉRE !

boom2 2019.06.26. 10:52:55

A gödöllői bácsi már 6 évvel ezelőtt se üzemelt és már akkor is botrányokkal tarkított működése tudott volt. 5 év kellett, hogy bezárják végre, igazán remek!
Köszönjük a fidesz kormánynak itt is az áldásos tevékenykedését, jól megrendszabályozták az élelmiszer "könyvet" azóta is élik világukat a foshab árusok, s szaporodnak, a "jónép" meg zabálja ezt is.

kvadrillio 2019.06.26. 10:54:57

origo.....tudomány.....Forrás: Pixabay
Kideríthették, miért növekszik az autizmus gyakorisága

A feldolgozott élelmiszerekben van valami, ami szétzilálja a magzati agysejteket.

ÉS...CSAK GYÁRTJÁK A GYILKOS KAJÁKAT....ÉS CSAK GYÁRTJÁK A RÁKKELTŐ GYÓGYSZEREKET...ÉS CSAK GYÁRTJÁK A GYILKOSOK, A GYILKOS DOLGOKAT A PÉNZÉRT !!!!!

HÁNYNOM KELL A KAPITALIZMUSTÓL !!!
Forrás: Pixabay
Kideríthették, miért növekszik az autizmus gyakorisága

A feldolgozott élelmiszerekben van valami, ami szétzilálja a magzati agysejteket.

kvadrillio 2019.06.26. 11:01:09

JAHHH....MINTAMIKOR FELÍRJA A ZORVOS AZT A GYÓGYSZART, AMITŐL MÁS ORSZÁGOKBAN MÁR ELINDULT A DÖGHALÁL, DE A MADZSAR ORVOSOK MÉGIS FELÍRJÁK HADD FOGYJON MÉGJOBBAN A MAGYAR...nekem is felírta, beütöttem a google-ba....és gyilkos düh vett rajtam erőt....perszehogy nem váltottam ki !!!!!

Az EU vizsgálja az akár halált is okozó gyulladáscsökkentőt
Munk Veronika
Munk Veronika
követés
2007.05.26. 11:44
Tovább vizsgálja a gyulladáscsökkentő nimesulid hatóanyagot az EU gyógyszerhivatala. Pénteki bizottsági ülésén a CHMP úgy határozott, tudományos vizsgálatokat követően júliusban dönti el, májkárosító hatása miatt betiltja-e a reumatikus, illetve menstruációs fájdalmakra Magyarországon is széles körben alkalmazott készítményeket.

"A CHMP a nimesulidtartalmú gyógyszerészeti készítmények vizsgálatát rendeli el, miután felmerült májkárosító hatása. A fejlemények miatt 2007 május 15-én Írországban betiltották a hatóanyagot. Számos tagországban forgalmaznak nimesulidtartalmú készítményeket, mint akut fájdalomcsillapítót, illetve mint a fájdalmas menstruációt és az osteoarthritis izületi betegség tüneteit kezelő gyógyszert. A CHMP 2007 júliusáig átvizsgálja a nimesuliddal kapcsolatos hozzáférhető tudományos adatokat és az alapján dönti el, hogy megtartja, változtatja, betiltja vagy visszahívja a tagállamokban a nimesulidkészítményeket" - fogalmaz a tagállamonként egy képviselőt felvonultató EU bizottság, a CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) közleménye.
Írország bevonta

A május 25-i, pénteki ülésnapon azért rendelték el a hatóanyag vizsgálatát, mert május 15-én májkárosító hatásra hivatkozva az ír gyógyszerészeti tanács azonnali hatállyal betiltotta Írországban.

A szigetországban a nimesulid - betiltása előtt - három halálos áldozatot követelt. Nem ez volt az első alkalom, hogy a nimesulid hatóanyag gyanúba keveredik. 2002-ben Finnország a szintén máj-mellékhatásokra hivatkozva vonta ki a finn piacról. Ekkor az Európai Unió az összes tagállamra kiterjedő alapos vizsgálatot rendelt el és végül, a hatékonyság és a biztonságosság mérlegelését követően szigorítottak az alkalmazhatóságon. Ekkor az Országos Gyógyszerészet Intézet (OGYI) is szigorította a készítmények magyarországi alkalmazását: a betegtájékoztatóba került a kitétel, hogy a gyógyszer májkárosodás esetén nem alkalmazható. A finn betiltást a hatóanyag spanyolországi és törökországi visszavonása követte 2004-ben, a többi EU-ország azonban továbbra is gyártja és forgalmazza a nimesulidhatóanyagú készítményeket.
Konzultáljon kezelőorvosával

Magyarországon ötfajta nimesulidtartalmú készítmény kapható, mindegyik 100 grammos kiszerelésben. Ezek közül az egyik az ír tanács által is megnevezett és azonnali hatállyal betiltott Mesulid, ami granulátum és por formában is hozzáférhető. A Mesulidon kívül Magyarországon forgalmazzák a Nidol tablettát, a Winsulid granulátumot és tablettát, a Xilox granulátumot és a Nimelid tablettát.

kvadrillio 2019.06.26. 11:02:24

@kvadrillio: XILOX.....SUDEXA......SZEGGGYE, AKI ÖNGYILKOS AKAR LENNI !

2019.06.26. 11:09:51

@boom2: biztos lehet gélből és proból korrekt fagyit készíteni (bár szvsz nem ez a jellemző) de azért az messze nem lesz ugyanolyan, mint a főzött - igaz, megfizehetőbb lesz.

boom2 2019.06.26. 11:22:28

Ja igen "miről lehet felismerni a valódi főzött fagylaltot":

Zsíros, sűrű, tömör, nem jegesedik, tele van pl. gyömölccsel, vagy diófélékkel, és nem rárakják, hanem bele, színe halvány, világos pasztel színűek, nem pakolnak rá szirupokat, cukorkákat, édes faszomat, kibaszottul kurva drága.

boom2 2019.06.26. 11:24:39

"de azért az messze nem lesz ugyanolyan, mint a főzött" de nagyon is hasonló lesz, lesz különbség, de nem "messze" és az átlag balfék nem fogja megmondani a különbséget.

Frh 2019.06.26. 12:05:58

Amíg 200 Ft-ért akarunk venni fagyit, nem lesz semmilyen változás.

Alinda (törölt) 2019.06.26. 13:22:01

@Frh: Azért akarunk annyiért venni fagyit, mert kb. annyit is és. És még 200 Ft-ért is drága. Elmegyek 3 gombócra, 600 Ft, pont tökéletesen fedi árban egy fagyiért kapott gasztronómiai élményt.
Nem, nem akarok 500-800 Ft-os gombócot, mert nem akarok egy komplett ebéd árát kifizetni egy fagyiért.

Egy 2000-3000 Ft-os ebéd gasztronómiai élménye közelében sincs egy fagylaltozásnak.

Gasztronómiai élmény tekintetében a fagyi továbbra is csak egy könnyű, nyári üdítő, és nem egy mittudom én milyen sok fogásos ebéd.

És ha elmegy a gyerekkel fagyizni, nem a szaros fagyiért akar ott hagyni 10Ezret, annyiból megebédel étterembe, otthonra meg főz egy hétig. Nettó 300E bevételből.... aminek a 70%-a elmegy rezsire meg megélhetésre...

2019.06.26. 13:22:59

@boom2: az "átlag balfék", aki nem tudja megkülönböztetni a főzöttet a porostól, az sose fog 200 forintnál többet adni fagyiért, mert neki az is mindegy, hogy korrekt poros vagy vállalhatatlan, tejaavóból kotyvasztott albán- azt se tudja megkülönböztetni :(((

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.26. 18:37:16

@boom2:

"A módszerváltás előtti szoci éráról is olyanok ugatnak, akik még csak nem is éltek benne. Az akkori élelmiszeripar egy nagyságrenddel minőségibb termékeket állított elő, mint most, a körülmények ellenére is, és, de vetekedett a háztájival. Kevesebb tartósítót, magasabb beltartalmi értékű alapanyagokat használtak, csak szokása volt már akkor is fikázni a hülyéknek."

Akkoriban tehát a fagylalt is jobb volt, mint ma, igaz? Mert anno még 1 Ft volt egy gombóc fagylalt. Azóta semminek az ára nem emelkedett a 800-szorosára.

Szóval bocs, de ex-fagylaltosként némi fenntartással olvasom a kommentedet, nyilván véded a mundér becsületét. Avagy komolyan azt állítod, hogy a 800Ft-ért árult gombóc fagylaltban mindenhol benne van mindaz, amit leírtál? És annyi van benne? Kötve hiszem. Ahogy azt is, hogy valóban csak ennyiből lehet kihozni egy a szocialista éránál gyengébb minőségű (ezt te írtad!) fagylaltot.

@Alinda:

Szerintem hihetetlenül elszálltak a fagylaltárak, jómagam már évek óta csak bolti jégkrémet vásárolok. Valahogy túlélem, hogy a fagylalt-gourmand-ok tirpáknak fognak most nevezni, de nekem nem ér meg 800 forintot egy 5 dekás gombóc fagylalt - de még 200-at sem, ennyiért már elfogadható minőségű jégkrémet kapok. Ahogy a borínyencek is nyilván műveletlen parasztnak gondolnak, amiért nem 8000 forint/literes bort iszom, már amikor havonta egyszer megiszom kb. fél deci vörösbort.

Ettől persze tiszteletben tartom azok véleményét, akiknek megérnek a felsorolt dolgok ennyit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.26. 19:43:53

@boom2:

"18 ezer forint egy 1kg "valódi" pisztácia paszta, bazdmeg és 2 esetleg 3 adagra elég(4-5kg egy adag)!"

Tehát egy 5 dekás gombócba való 15 Ft, 3*4kg-mal számolva. Három 5 kilós "adaggal" számolva már csak 12 forint - feltéve, hogy tényleg bele is tesznek ennyit és nem aromával egészítik ki.

Mivel nem vagyok szakmabéli, megköszönném, ha megírnád, mi teszi ki a szerinted kb. 200 forintnyi alapanyag-költség fennmaradó részét.

boom2 2019.06.27. 13:34:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Mivel nem vagyok szakmabéli, megköszönném, ha megírnád, mi teszi ki a szerinted kb. 200 forintnyi alapanyag-költség fennmaradó részét." Nagyon nem szívesen, mert csak kötekedsz és játszod a hülyét.

pisztácia fagyi: ez a legalja ár
3x4kg=1200dkg=240db 5dkg-os adag
- 18000ft pisztácia 3 adagra kb elég(nominál ár)
- 6000ft vanília rúd(ez a legalja ár, lehet 15000ft is)
- 3600ft kb 45db rendes méretű és minőségű tojás (6-7dkg)
- 1200ft 3l magas zsírtartalmú tej (ez a legalja ár, lehet 2500ft is)
- 7500ft 3l tejszín(ez a leges legalja ár, lehet akár 20000ft is!!!)
ehhez persze még jöhet esetleg szemes pisztácia díszítés, meg tölcsér kb 100db, szalvéta kb 120-150db: az plussz kb. 1300ft
ez eddig 37600 ft/240= 155ft/ 5dkg
ez az alapanyag ár, ami a teljes ár cirka 20%-a

erre jön rá az előállítás költsége tudod a havi 100-150 ezer ft -os villany számla, a 20-25 ezer ft-os víz díj, veszélyes hulladék kezelési díj, munkabér és költségei havi 1,5 millió, egyéb költségek pl.: hatósági vizsgálatok, tisztítószerek, bérleti díj, eltöri a széket, vagy az asztalt egy részeg idióta, alapanyag beszerzés díja, stb.. ha magadnak akarsz egy fagyizót kialakítani, ahol egy működőképes vállalkozást folytathatsz, akkor kb 40-50 milliót elő kell kapni a zsebből

persze lehet kötekedni továbbra is

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.28. 06:12:14

@boom2:

"persze lehet kötekedni továbbra is"

Sajnálom, ha kötekedésnek tekinted, hogy a kommented alapján tovább érdeklődöm nálad. Én a helyedben inkább örülnék, hogy van pár ember, aki figyelmesen elolvassa az írásodat és elgondolkodik rajta. Azon meg igazán nem akadhatsz ki, hogy pár dologra rákérdezek, mivel igen kevés adatot írtál az első kommentedben.

Köszönöm a részletezést, nekem ebből az jön le, hogy ha TÉNYLEG mindent beletesznek abba a fagylaltba és semmit nem pótolnak aromával, olcsóbb alapanyaggal, akkor az igazán minőségi fagylalt alapanyag-költsége annyi, amennyit írsz, legyen 160Ft. A kérdés pusztán az, vajon Magyarországon a 800 forintos fagylaltok hány százalékában van valóban mindaz benne és ugyanolyan mennyiségben, amit írtál.

Ami az egyéb költségeket illeti, azok minden vendéglátó vállakozásnál felmerülnek. Na meg nyilván nem csak fagylaltot árulsz, hanem minimum még üdítőket is, amin már tiszta nyereség van. De nem folytatom, mert az egyéb költségek annyi mindentől függnek, hogy nincs értelme belemenni.
süti beállítások módosítása