Tanulj kóstolni!

Tanulj kóstolni!

Mit kell éreznem?

2019. május 29. - Tanulj kóstolni!

A jó hír az, hogy semmit nem KELL érezned egy-egy ital kóstolása során. Elsősorban érezhetsz, és ha jobban elmélyedsz a szaglásban, eljutsz oda, hogy ki tudod zárni egy kicsit a külső tényezőket, megtanulod ügyesen megforgatni az italt a poharadban, a szádon is veszel levegőt, amikor szagolsz, nem csak az orrodon, akkor elérkezel egy lényeges ponthoz. Már nem csupán inni fogsz, hanem megpróbálod kitalálni az illatokat, amiket érzel. Ne feledd, hogy az illat- és ízemlékeink különböznek, és mindenki máshol tart a tanulásban is, ezért nem kell rosszul érezni magad, ha éppen nem fedezed fel ugyanazt az illatkavalkádot a poharadban, mint mondjuk az a kóstolást vezető szakember, aki hosszú ideje foglalkozik az ételekkel-italokkal, tanul, tapasztal, fejleszti magát.

Amit a képen látsz, az egy úgynevezett aromakorong. Elsőre elég furcsának-rémisztőnek tűnhet, és bármennyire is különös, a korongon lévő illat- és ízképek bizony mind előfordulhatnak a borokban és más italokban. Persze nem egyszerre, és sok tényezőtől függ, hogy mi bukkan elő az italból erjesztés és/vagy érlelés után. A szőlőlé és a szőlőhéj együttesen az egyik legösszetettebb kémiai elem sorozatot tudják produkálni az erjedés során, a bor pedig folyamatosan változik az érleléssel, pláne a kisebb vagy nagyobb hordóba is kerülnek az érlelés részleges vagy teljes időtartamára.

Ha nem is vagy rendszeres borivó, akkor is majdnem biztos, hogy találkoztál valamilyen friss rozéval. Most vess egy pillantást a korongra, és rövid szemlélődés után láthatod, hogy igaza volt annak, aki ezt a korongot összeállította. Egy jól elkészített friss bor a gyümölcsaromákban nagyon gazdag, az a könnyú, laza tavaszi-nyári bor nem igényel sok gondolkodást, a kevésbé gyakorlottak is könnyen felfedezhetik az eper, málna, ribizli vagy citrusos aromákat. Vagy a spárgaszezon beköszöntével (lassan lecsengésével) sokszor felbukkan a Sauvignon Blanc (e: szovinyon blan), mint szőlőfajta vagy bor neve. Nem véletlenül: a spárga zöldes-enyhén kesernyés aromái nagyon jól passzolnak a SB zöldes, füves, egreses, citrusos ízeivel. Itt is vagyunk a növény körcikknél! 

A legnagyobb mennyiségben termesztett Olaszrizlingünk borát sokszor a mandula marcipánosságához, kesernyéjét a mandulához hasonlítják, ez már olajos mag. A Syrah vagy Shiraz magában hordozza a feketebors zamatát, ez már fűszer. Ha a bor járt hordóban, akkor a tölgy ízei felbukkannak az italban: vanília, gyanta, kakaó, fa..Ha egy kiváló Somlói, Badacsonyi, Tokaji téved a poharadba, akkor felfedezhetsz benne kőre, sóra emlékeztető aromákat, ezek a minerális ízek. A méltán híres Irsai Olivér borunkban hemzsegnek a virágos-muskotályos-gyümölcsös illatok, és lehetne még sorolni. A lényeg, hogy ez egy örömet okozó játék, a felfedezés játéka, amit érdemes társaságban játszani, nagyon jó móka! Ha bármilyen kérdésed van, nyugodtan írj a hozzászólásokban, válaszolni fogok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkostolni.blog.hu/api/trackback/id/tr5414869010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása