Tanulj kóstolni!

Tanulj kóstolni!

Te jól tartod a poharad?

2019. május 27. - Tanulj kóstolni!

Lehet, hogy túlzottan egyszerűnek tűnik a kérdés, de egyáltalán nem az. Ahogy haladok a bejegyzések írásában, egyre jobban feltűnik majd, hogy elsősorban az italokra fókuszálok, azon belül pedig a borokra és a whisk(e)ykre. Biztos sok mindent tanultál már te is az italok kóstolásáról, hiszen lassan már nincs olyan utcaszakasz, rendezvény, fesztivál, ahol ne találkoznál komolyabb odafigyelést igénylő italokkal. Hogy mennyire figyelünk oda, vagy mennyire érdekel alapvetően az, hogy mit borítunk magunkba, az egy másik kérdés, de ha már itt jársz és tanulni szeretnél, akkor figyelj!

Ma már szinte alapértelmezettnek számít, hogy egy magára kicsit is adó vendéglátóhelyen tartanak a különböző italoknak megfelelő poharat, így legalább olyan borospoharat is, ami megfelel minden fajta bor kóstolásához. Ezek általában talpas, viszonylag hosszabb szárú, enyhén öblös, nyújtott alakú, felfelé szűkülő kehellyel ellátott poharak. Azért lényegesek ezek a kritériumok, mert az ital jellegét - látvány, szín, illat, és íz - jelentősen befolyásolják. Én egyébként a rugalmas falú, egyszerű, díszítés nélküli, valamilyen kristály ötvözetből készült poharakat kedvelem leginkább, elegánsak, mégsem feltünők, szép a csengésük, és nem zavarják, hanem segítik a bor élvezetét. A bor színét, tisztaságát, látványát is nagyobb öröm egy szép kelyhű pohárból élvezni, bár mondhatnánk, hogy a megjelenés akár egy egyszerű vizespohárból is értékelhető lehet. De az illat már nem! Akárcsak a szaglásnál, az illatok intenzívebb beszívásánál, úgy itt is nagyon fontos a megfelelő pohárméret. Ugyanis ahhoz, hogy kiszabadítsuk az illatokat a borból, ahhoz meg kell forgatnunk a pohárban az italt néhány laza csuklómozdulattal. Ha nem elég magas a poharunk kelyhe, akkor ennek a mozdulatnak nincs sok értelme, mert az összes borunk a padlón fog kikötni. Ha nincs a pohárnak szára, akkor a kelyhet fogjuk, és akkor megint nem tudjuk a bort megpörgetni, megszellőztetni igazából. De a a szár azért is fontos, mert ott fogjuk meg a poharat, egyrészt az előbb említett forgatás miatt, másrészt azért, mert nem tapizzuk a kelyhet! Az ujjaink vége zsíros, minél többször fogjuk meg a poharat a kehelynél, annál opálosabb lesz a pohár fala, és egy idő után nem túl gusztusos a látvány. Ha a kezünket a kelyhen tartjuk, akkor ráadásul melegítjük is az italunkat. Egy szó, mint száz: borospoharat a száránál fogd, lehetőleg a talp közelében, és ha megtanulod apró mozdulatokkal, lazán, de látványosan forgatni a poharat, akkor nemcsak jobban fogod élvezni a felszabaduló zamatokat, de a társaság is felfigyel a tudásodra!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkostolni.blog.hu/api/trackback/id/tr4514865052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurikutya 2019.05.28. 17:38:23

Világrengető Kérdés, most már tudom eddig miért volt hiányérzetem!

xyyyxyxyyxyxyyx 2019.05.29. 00:28:36

"akkor nemcsak jobban fogod élvezni a felszabaduló zamatokat, de a társaság is felfigyel a tudásodra!"

Ez szánalmas.

Baranyai Zoltán · www.neonkult.hu 2019.05.29. 13:56:21

Az egri borászatban a főborász mondta, hogy mindegy, hogyan fogjuk a poharat, azóta ezt követem. Ha meg csak kóstolsz, akkor nem fogdosod a poharat sokáig, nem lesz foltos annyira, hogy zavaró legyen.

Tanulj kóstolni! 2019.05.29. 22:05:23

@Gyurikutya: Ha a saját kóstolási tapasztalataimat veszem alapul, akkor ez egy alapértelmezett dolog is lehetne, amit nem érdemes leírni. De mivel sokszor tapasztalom, hogy valaki számára érdekes lehet a te tudásod is és lehet belőle tanulni, akkor megéri megosztani. Ha számodra nem érdekes, akkor azt jelenti, hogy már nem vagy kezdő, ennél magasabb szinten vagy, örülj neki!

Tanulj kóstolni! 2019.05.29. 22:06:39

@xyyyxyxyyxyxyyx: Abban, hogy felfigyelnek rád, benne van annak a lehetősége is, hogy továbbadhatod a megszerzett tudást azoknak, akiknek ez még új..

Tanulj kóstolni! 2019.05.29. 22:09:04

@NeonKult: Egy többórás sétálókóstoló is csak kóstolás elvileg, és ennyi idő alatt bőven lehet maszatolni. A lényeg, hogy az általam leírtak nem kőbe vésett törvények, mindössze az én véleményemet tükrözik. Ha úgy esik jól, akkor fogod a poharad, ahol neked tetszik, ebből szerintem még nem tört ki háború..
süti beállítások módosítása