Tanulj kóstolni!

Tanulj kóstolni!

Nem érted? Nem baj!

2019. május 21. - Tanulj kóstolni!

Biztos veled is előfordult már, hogy egy borlapon vagy boroscímkén olyan leírással találkoztál egy italról, amit nem igazán értettél. A jó hír az, hogy a hiba nem benned van! Illetve nincs senkiben hiba, csak éppen nem "beszélted" ugyanazt a nyelvet, mint a leírást készítő. A leírások sokszor olyan jelzőket tartalmaznak, amelyekről azt gondolnád, hogy semmi keresnivalójuk nincs egy borban..Vadhús, bőr, füst, fa, dohány, ásványok, virág, kókusz, bodza, vanília, lehetne még sorolni.. 

A meg nem értés származhat abból, hogy "nyelvileg" nem vagy felkészülve teljesen arra, hogy befogadd mindazt az ízt, illatot, amit egy bor hordoz magában. Lehet, hogy az íz- és illatemlékeid olyanok, amik nem segítenek megérteni az italt. Lehet, hogy eddig csak kutyafuttában, felszínesen kóstoltál, és ezért nem nagyon érdekelt, hogy mi is az, amit iszol - megnyugtatlak, az emberek nagy része ilyen, emiatt nem kell rosszul érezni magad. Egy borból kiszagolni, kiérezni a rengeteg illatot komoly tudást és/vagy komoly érzékelési képességet igényel. 

Ha voltál olyan szerencsés, mint én, és egy viszonylag elzárt, önfenntartó településen töltötted a gyerekkorod nagy részét, akkor sok természetesen előforduló zamattal és illattal találkozhattál. Ha érdekel a főzés például, és sok friss alapanyagot használsz, zöldségeket, fűszernövényeket, akkor nagyon sok különböző illat vesz ilyenkor körül. Minél többször teremted meg magadnak ezt a környezetet, akkor annál jobban figyelsz ezekre az élményekre és annál joban rögzülnek, vagyis tanulod az illatokat, könnyedén felismered akár a konyhádon kívüli környezetben is. 

Hogy mire is jó ez az egész? Elsősorban ezért elemezgetjük a borokat, mint szakmabeliek, mert fel kell térképezni az ital sok komponensét, tudnunk kell, hogy mi van a palackban, és erről leírást is kell készítenünk és tudnunk kell a vásárlónak beszélni róla, mert ez alapján dönti majd el, hogy megfelel-e neki az adott portéka vagy sem. De ugyanúgy egy komplex elemzés segít abban, hogy egy étlaphoz milyen borokat társítunk, mert nem minden ételhez passzol minden ital (egy későbbi posztomban majd leírom, hogy a  sokak által Jolly Jokernek tartott sajt+bor kombó miért nem működik a valóságban igazán..), tehát a megfelelő ajánlást is segíti a leírás kidolgozása, ennek viszont sokszor a kívülálló számára vicces vagy nevetséges hatása lehet..Hát igen, az ügyvédek sem fogalmaznak mindig érthetően..

A lényeg: az egész egy játék, ne vedd túl komolyan, viszont ha komolyan veszed, akkor még jobb játék!!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkostolni.blog.hu/api/trackback/id/tr6414842602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása