Tanulj kóstolni!

Tanulj kóstolni!

Fontosabb a hordó, mint gondolnánk!

2019. június 05. - Tanulj kóstolni!

Bármilyen ital, amit hordóban tároltak rövidebb-hosszabb ideig a palackozás előtt, magán hordozza a fa karakterét, bár sokszor a fogyasztóban nem tudatosul ennek a jelentősége. A különböző italok érleléséhez leggyakrabban ma már tölgyfahordót használnak a világ minden táján, és persze ahogy nálunk is sokszor hallhatjuk a lelkes történeteket a Papa pálinkájáról, amit szilva-, eper-, rózsa-, alma-, és még ki tudja milyen fa hordóban tartogatott, úgy biztos vannak helyi, a mainstreamtől eltérő szokások, de lényeg a lényeg, tölgyben az igazság! 

Lássuk, hogy mitől függenek a fás aromák!

Először is, a tölgy fajtájától és származási helyétől. Itthon a zempléni, a szlovén, illetve a francia tölgy a kedvelt fafajta, amivel a kádárok dolgoznak, lassan nő, sűrű a szerkezete, hosszabb idő alatt adja át a bornak a nem túl intenzív, könnyű fűszeres-vaníliás ízét. A fa szerkezete a hordón átjutó oxigénmennyiséget befolyásolja, ennek nagy jelentősége van abban, hogy az ún. mikrooxidáció milyen intenzitással zajlik, ugyanis a bor fejlődése szempontjából a lassabb folyamat a jó. 

Ami egyre gyakrabban bukkan fel idehaza a borászatoknál, az az amerikai, vagy fehér tölgynek nevezett hordó. Ennek az a jellegzetessége, hogy puhább, lazább szerkezetű, mint a hazai vagy európai tölgyek, emellett ennek a fajtának van a legintenzívebb íze. Elképesztően édes, kókuszos, vajas ízvilág jellemzi, nem véletlen, hogy az amerikai whiskeyknek is olyan édes az illat- és ízvilága, ugyanis ott szinte csak ezt használják, ráadásul első töltésűeket. Mit jelent ez utóbbi? Itt is a következő tényező, hogy

hányszor használnak egy hordót?

Értelemszerűen az a hordó fogja a legtöbb, fában lévő csersavat, íz- és illatanyagot átadni az italnak, amelyiket első alkalommal töltenek meg. Attól függően, hogy az ital készítője, a borász, keverőmester, stb. milyen végeredményt szeretne a fás ízek szempontjából, használhat első-, másod-, harmad-, sokadtöltésű hordót akár úgy is, hogy a teljes érlelésre szánt tételt egyfajta hordóba tölti vagy különböző korú hordókat használ, és az érlelési idő végén házasítja össze a tételeket. Borászoknál gyakran előfordul ez a gyakorlat. Az amerikai whiskey készítésénél legtöbbször első töltésű hordót használnak, a használt hordók pedig utaznak tovább javarészt Skóciába, de töltenek bele jófajta párlatokat Írországban, Japánban, Taiwanon, és még jónéhány országban, ahol kedvelik a malátát és a gabonát kortyolni.

Következő tényező a méret.

A hordó mérete és alakja jelentősen befolyásolja az egységnyi italra jutó fafelület nagyságát. Korábban standard méreteket használtak, a Bordeaux-i hordók 25 literesek, a burgundi hordók 228 literesek, a konyakos hordók pedig 300 literesek voltak. Ma már annyira nagy az italkészítők játéktere, és olyan sok stílust teremtettek, hogy a kádárok már egyéni megrendelésre készítik a hordókat, így alkalmazkodva a megrendelő szándékához.

 

Végül még egy nem kevésbé fontos lépés a hordók készítésében, az a tósztolás, pörkölés.

 

A hordók végső formájának a kialakításánál ahogy az abroncsokat ráhúzzák, a dongákat egyébként is melegítik, így téve hajlíthatóbbá a hasított léceket. De ez még nem a pörkölése a fának, azt a végleges, vagyis a majdnem végleges állapotában teszik, amikor a két hordófenék még nincs a helyén. Attól függően, hogy milyen italnak szánják a hordót (bor, whiskey, rum, konyak, sör, bármi, ami az ember fejéből kipattan, ja igen, Tabasco szósz), olyan mértékben pörkölik meg belülről, és ezáltal tudják befolyásolni a pörkölt fa ízének, illatának az intenzitását az adott termékben. Ha van szerencséd idehaza valamelyik pincészetbe ellátogatni, ahol sok és viszonylag gyakran cserélgetett hordóval dolgoznak, ott a hordófenék felénk néző oldalán ilyen besütött jelzéseket is láthatunk a gyártó neve/logója mellett: LT (light toast-enyhe pörkölés), MT, MT+ (medium toast, közepes vagy közepes+ pörkölés), HT(heavy toast-erős pörkölés), és ha ez nem lenne elég, akkor az ital készítőjének kérésére még a hordók fenekét is pörkölhetik, ezt TH-val, vagyis toasted head-del jelölik. Elég összetett, ugye, pedig kívülről ránézve ez csak egy hordó!

A korábbi bejegyzésemben itt  írtam az aromakorongról, ott megtalálod, hogy a fa milyen ízeket adhat az italnak..Jó olvasást, ha kérdésed, konstruktív megjegyzésed van, írj bátran!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkostolni.blog.hu/api/trackback/id/tr1114879406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása