Tanulj kóstolni!

Tanulj kóstolni!

Utolsó kommentek:

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.28. 06:12:14

@boom2:

"persze lehet kötekedni továbbra is"

Sajnálom, ha kötekedésnek tekinted, hogy a kommented alapján tovább érdeklődöm nálad. Én a helyedben inkább örülnék, hogy van pár ember, aki figyelmesen elolvassa az írásodat és elgondolkodik rajta. Azon meg igazán nem akadhatsz ki, hogy pár dologra rákérdezek, mivel igen kevés adatot írtál az első kommentedben.

Köszönöm a részletezést, nekem ebből az jön le, hogy ha TÉNYLEG mindent beletesznek abba a fagylaltba és semmit nem pótolnak aromával, olcsóbb alapanyaggal, akkor az igazán minőségi fagylalt alapanyag-költsége annyi, amennyit írsz, legyen 160Ft. A kérdés pusztán az, vajon Magyarországon a 800 forintos fagylaltok hány százalékában van valóban mindaz benne és ugyanolyan mennyiségben, amit írtál.

Ami az egyéb költségeket illeti, azok minden vendéglátó vállakozásnál felmerülnek. Na meg nyilván nem csak fagylaltot árulsz, hanem minimum még üdítőket is, amin már tiszta nyereség van. De nem folytatom, mert az egyéb költségek annyi mindentől függnek, hogy nincs értelme belemenni.

Bejegyzés: Fagyiszezon

boom2 2019.06.27. 13:34:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Mivel nem vagyok szakmabéli, megköszönném, ha megírnád, mi teszi ki a szerinted kb. 200 forintnyi alapanyag-költség fennmaradó részét." Nagyon nem szívesen, mert csak kötekedsz és játszod a hülyét.

pisztácia fagyi: ez a legalja ár
3x4kg=1200dkg=240db 5dkg-os adag
- 18000ft pisztácia 3 adagra kb elég(nominál ár)
- 6000ft vanília rúd(ez a legalja ár, lehet 15000ft is)
- 3600ft kb 45db rendes méretű és minőségű tojás (6-7dkg)
- 1200ft 3l magas zsírtartalmú tej (ez a legalja ár, lehet 2500ft is)
- 7500ft 3l tejszín(ez a leges legalja ár, lehet akár 20000ft is!!!)
ehhez persze még jöhet esetleg szemes pisztácia díszítés, meg tölcsér kb 100db, szalvéta kb 120-150db: az plussz kb. 1300ft
ez eddig 37600 ft/240= 155ft/ 5dkg
ez az alapanyag ár, ami a teljes ár cirka 20%-a

erre jön rá az előállítás költsége tudod a havi 100-150 ezer ft -os villany számla, a 20-25 ezer ft-os víz díj, veszélyes hulladék kezelési díj, munkabér és költségei havi 1,5 millió, egyéb költségek pl.: hatósági vizsgálatok, tisztítószerek, bérleti díj, eltöri a széket, vagy az asztalt egy részeg idióta, alapanyag beszerzés díja, stb.. ha magadnak akarsz egy fagyizót kialakítani, ahol egy működőképes vállalkozást folytathatsz, akkor kb 40-50 milliót elő kell kapni a zsebből

persze lehet kötekedni továbbra is

Bejegyzés: Fagyiszezon

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.26. 19:43:53

@boom2:

"18 ezer forint egy 1kg "valódi" pisztácia paszta, bazdmeg és 2 esetleg 3 adagra elég(4-5kg egy adag)!"

Tehát egy 5 dekás gombócba való 15 Ft, 3*4kg-mal számolva. Három 5 kilós "adaggal" számolva már csak 12 forint - feltéve, hogy tényleg bele is tesznek ennyit és nem aromával egészítik ki.

Mivel nem vagyok szakmabéli, megköszönném, ha megírnád, mi teszi ki a szerinted kb. 200 forintnyi alapanyag-költség fennmaradó részét.

Bejegyzés: Fagyiszezon

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.26. 18:37:16

@boom2:

"A módszerváltás előtti szoci éráról is olyanok ugatnak, akik még csak nem is éltek benne. Az akkori élelmiszeripar egy nagyságrenddel minőségibb termékeket állított elő, mint most, a körülmények ellenére is, és, de vetekedett a háztájival. Kevesebb tartósítót, magasabb beltartalmi értékű alapanyagokat használtak, csak szokása volt már akkor is fikázni a hülyéknek."

Akkoriban tehát a fagylalt is jobb volt, mint ma, igaz? Mert anno még 1 Ft volt egy gombóc fagylalt. Azóta semminek az ára nem emelkedett a 800-szorosára.

Szóval bocs, de ex-fagylaltosként némi fenntartással olvasom a kommentedet, nyilván véded a mundér becsületét. Avagy komolyan azt állítod, hogy a 800Ft-ért árult gombóc fagylaltban mindenhol benne van mindaz, amit leírtál? És annyi van benne? Kötve hiszem. Ahogy azt is, hogy valóban csak ennyiből lehet kihozni egy a szocialista éránál gyengébb minőségű (ezt te írtad!) fagylaltot.

@Alinda:

Szerintem hihetetlenül elszálltak a fagylaltárak, jómagam már évek óta csak bolti jégkrémet vásárolok. Valahogy túlélem, hogy a fagylalt-gourmand-ok tirpáknak fognak most nevezni, de nekem nem ér meg 800 forintot egy 5 dekás gombóc fagylalt - de még 200-at sem, ennyiért már elfogadható minőségű jégkrémet kapok. Ahogy a borínyencek is nyilván műveletlen parasztnak gondolnak, amiért nem 8000 forint/literes bort iszom, már amikor havonta egyszer megiszom kb. fél deci vörösbort.

Ettől persze tiszteletben tartom azok véleményét, akiknek megérnek a felsorolt dolgok ennyit.

Bejegyzés: Fagyiszezon

2019.06.26. 13:22:59

@boom2: az "átlag balfék", aki nem tudja megkülönböztetni a főzöttet a porostól, az sose fog 200 forintnál többet adni fagyiért, mert neki az is mindegy, hogy korrekt poros vagy vállalhatatlan, tejaavóból kotyvasztott albán- azt se tudja megkülönböztetni :(((

Bejegyzés: Fagyiszezon

Alinda (törölt) 2019.06.26. 13:22:01

@Frh: Azért akarunk annyiért venni fagyit, mert kb. annyit is és. És még 200 Ft-ért is drága. Elmegyek 3 gombócra, 600 Ft, pont tökéletesen fedi árban egy fagyiért kapott gasztronómiai élményt.
Nem, nem akarok 500-800 Ft-os gombócot, mert nem akarok egy komplett ebéd árát kifizetni egy fagyiért.

Egy 2000-3000 Ft-os ebéd gasztronómiai élménye közelében sincs egy fagylaltozásnak.

Gasztronómiai élmény tekintetében a fagyi továbbra is csak egy könnyű, nyári üdítő, és nem egy mittudom én milyen sok fogásos ebéd.

És ha elmegy a gyerekkel fagyizni, nem a szaros fagyiért akar ott hagyni 10Ezret, annyiból megebédel étterembe, otthonra meg főz egy hétig. Nettó 300E bevételből.... aminek a 70%-a elmegy rezsire meg megélhetésre...

Bejegyzés: Fagyiszezon

Frh 2019.06.26. 12:05:58

Amíg 200 Ft-ért akarunk venni fagyit, nem lesz semmilyen változás.

Bejegyzés: Fagyiszezon

boom2 2019.06.26. 11:24:39

"de azért az messze nem lesz ugyanolyan, mint a főzött" de nagyon is hasonló lesz, lesz különbség, de nem "messze" és az átlag balfék nem fogja megmondani a különbséget.

Bejegyzés: Fagyiszezon

boom2 2019.06.26. 11:22:28

Ja igen "miről lehet felismerni a valódi főzött fagylaltot":

Zsíros, sűrű, tömör, nem jegesedik, tele van pl. gyömölccsel, vagy diófélékkel, és nem rárakják, hanem bele, színe halvány, világos pasztel színűek, nem pakolnak rá szirupokat, cukorkákat, édes faszomat, kibaszottul kurva drága.

Bejegyzés: Fagyiszezon

2019.06.26. 11:09:51

@boom2: biztos lehet gélből és proból korrekt fagyit készíteni (bár szvsz nem ez a jellemző) de azért az messze nem lesz ugyanolyan, mint a főzött - igaz, megfizehetőbb lesz.

Bejegyzés: Fagyiszezon

kvadrillio 2019.06.26. 11:02:24

@kvadrillio: XILOX.....SUDEXA......SZEGGGYE, AKI ÖNGYILKOS AKAR LENNI !

Bejegyzés: Fagyiszezon

kvadrillio 2019.06.26. 11:01:09

JAHHH....MINTAMIKOR FELÍRJA A ZORVOS AZT A GYÓGYSZART, AMITŐL MÁS ORSZÁGOKBAN MÁR ELINDULT A DÖGHALÁL, DE A MADZSAR ORVOSOK MÉGIS FELÍRJÁK HADD FOGYJON MÉGJOBBAN A MAGYAR...nekem is felírta, beütöttem a google-ba....és gyilkos düh vett rajtam erőt....perszehogy nem váltottam ki !!!!!

Az EU vizsgálja az akár halált is okozó gyulladáscsökkentőt
Munk Veronika
Munk Veronika
követés
2007.05.26. 11:44
Tovább vizsgálja a gyulladáscsökkentő nimesulid hatóanyagot az EU gyógyszerhivatala. Pénteki bizottsági ülésén a CHMP úgy határozott, tudományos vizsgálatokat követően júliusban dönti el, májkárosító hatása miatt betiltja-e a reumatikus, illetve menstruációs fájdalmakra Magyarországon is széles körben alkalmazott készítményeket.

"A CHMP a nimesulidtartalmú gyógyszerészeti készítmények vizsgálatát rendeli el, miután felmerült májkárosító hatása. A fejlemények miatt 2007 május 15-én Írországban betiltották a hatóanyagot. Számos tagországban forgalmaznak nimesulidtartalmú készítményeket, mint akut fájdalomcsillapítót, illetve mint a fájdalmas menstruációt és az osteoarthritis izületi betegség tüneteit kezelő gyógyszert. A CHMP 2007 júliusáig átvizsgálja a nimesuliddal kapcsolatos hozzáférhető tudományos adatokat és az alapján dönti el, hogy megtartja, változtatja, betiltja vagy visszahívja a tagállamokban a nimesulidkészítményeket" - fogalmaz a tagállamonként egy képviselőt felvonultató EU bizottság, a CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) közleménye.
Írország bevonta

A május 25-i, pénteki ülésnapon azért rendelték el a hatóanyag vizsgálatát, mert május 15-én májkárosító hatásra hivatkozva az ír gyógyszerészeti tanács azonnali hatállyal betiltotta Írországban.

A szigetországban a nimesulid - betiltása előtt - három halálos áldozatot követelt. Nem ez volt az első alkalom, hogy a nimesulid hatóanyag gyanúba keveredik. 2002-ben Finnország a szintén máj-mellékhatásokra hivatkozva vonta ki a finn piacról. Ekkor az Európai Unió az összes tagállamra kiterjedő alapos vizsgálatot rendelt el és végül, a hatékonyság és a biztonságosság mérlegelését követően szigorítottak az alkalmazhatóságon. Ekkor az Országos Gyógyszerészet Intézet (OGYI) is szigorította a készítmények magyarországi alkalmazását: a betegtájékoztatóba került a kitétel, hogy a gyógyszer májkárosodás esetén nem alkalmazható. A finn betiltást a hatóanyag spanyolországi és törökországi visszavonása követte 2004-ben, a többi EU-ország azonban továbbra is gyártja és forgalmazza a nimesulidhatóanyagú készítményeket.
Konzultáljon kezelőorvosával

Magyarországon ötfajta nimesulidtartalmú készítmény kapható, mindegyik 100 grammos kiszerelésben. Ezek közül az egyik az ír tanács által is megnevezett és azonnali hatállyal betiltott Mesulid, ami granulátum és por formában is hozzáférhető. A Mesulidon kívül Magyarországon forgalmazzák a Nidol tablettát, a Winsulid granulátumot és tablettát, a Xilox granulátumot és a Nimelid tablettát.

Bejegyzés: Fagyiszezon

kvadrillio 2019.06.26. 10:54:57

origo.....tudomány.....Forrás: Pixabay
Kideríthették, miért növekszik az autizmus gyakorisága

A feldolgozott élelmiszerekben van valami, ami szétzilálja a magzati agysejteket.

ÉS...CSAK GYÁRTJÁK A GYILKOS KAJÁKAT....ÉS CSAK GYÁRTJÁK A RÁKKELTŐ GYÓGYSZEREKET...ÉS CSAK GYÁRTJÁK A GYILKOSOK, A GYILKOS DOLGOKAT A PÉNZÉRT !!!!!

HÁNYNOM KELL A KAPITALIZMUSTÓL !!!
Forrás: Pixabay
Kideríthették, miért növekszik az autizmus gyakorisága

A feldolgozott élelmiszerekben van valami, ami szétzilálja a magzati agysejteket.

Bejegyzés: Fagyiszezon

boom2 2019.06.26. 10:52:55

A gödöllői bácsi már 6 évvel ezelőtt se üzemelt és már akkor is botrányokkal tarkított működése tudott volt. 5 év kellett, hogy bezárják végre, igazán remek!
Köszönjük a fidesz kormánynak itt is az áldásos tevékenykedését, jól megrendszabályozták az élelmiszer "könyvet" azóta is élik világukat a foshab árusok, s szaporodnak, a "jónép" meg zabálja ezt is.

Bejegyzés: Fagyiszezon

kvadrillio 2019.06.26. 10:51:19

A KÖZÉPKORBAN KIS MÉREGFIOLÁKBAN MÉRGEKET ÁRULTAK AZ UTCÁKON. MA, A KAPITALIZMUSBAN IS ÁRULJÁK A MÉRGEKET AZ UTCÁKON..., DROGOKAT, FAGYIKAT ÉS EGYÉB NYALÁNKSÁGOKAT......AZ INTERNETEN ÚGYSZINTÉN....... HMMM.....TALÁN BE KÉNE BASZNI EZEKET EGY MAGÁNZÁRKÁBA....NEEEEM ????????! CSAKHOGY A KAPZSISÁG, PÉNZÉHSÉG, HARÁCSOLÁS RENDSZARÁBAN , A PÉNZBEVÉTEL MINDENT FELÜLÍR !!! AZ EMBERKÉK PEDIG DÖGHÖLJENEK MEG ! MAJD SZÜLETNEK ÚJ.....FOGYASZTÓK A KAPITALISTA PÉNZÉHSÉG KIELÉGÍTÉSÉRE !

Bejegyzés: Fagyiszezon

boom2 2019.06.26. 10:48:57

Szeretném megkérni a kedves blogolót(a jövőbeni blogolókat is) és kommentelőket, hogy tartózkodjanak a cikk és vélemény írástól, mert 99%-ban baromságokat írogatnak és csak tovább fokozzák a káoszt.
Több helyen leírtam ennek a területnek a működését részletesen, így most az itteni blog bejegyzés és kommentek hiányosságára, hülyeségére mutatok rá.

"ALBÁN" nagyon sokszor ténylegesen azok is!
1,) Az albán fagyizók NEM FAGYLALT POROKAT HASZNÁLNAK!!!!
A leghitványabb tejsavót habosítják fel, emulgeálószerrel és ehhez mesterséges szinezéket és édesítőt adnak hozzá és még ki tudja mit!!!!! Ad hoc kavarják a szart.
2,) NULLA beltartalmi értéke van, ennek a 60%-ban levegőből álló foshabnak.
3,) Nem igaz az sem, hogy olcsóbb lenne, a fagylalporral készülő fagylaltoknál.
4,) Ezek a gazemberek SEMMI írott és íratlan szabályt NEM TARTANAK be!! (újra keverik és fagyasztják a moslékjukat, nagyon sokszor vállalhatatlan körülmények között)

Fagylaltpor
1,) Szeretném felhívni a dilettánsok figyelmét, arra az aprócska tényre, hogy a "porok" (és egyébként gélek is, mert a legtöbb ugató ezt sem tudja) beltartalma rendkívül szigorúan szabályozott!
2,) továbbá a porokon és géleken feltüntetett "E" számok jórészt természetes anyagok ipari megjelölése!!!!
3,) magyarisztánban 4 nagyobb fagylalt alapanyag gyártó cég van, akik nagyon sokféle "port" gyártanak és van közöttük szép számmal kiváló minőségű, ízű és beltartalmi értékű fagylalt porok valódi gyümölcsökkel, dió félékkel, kakaóval, vagy igazi vaníliával.
4,) attól, mert "por" formájában van az alapanyag, még nem jelenti azt, hogy ne minőségi tejből és tejszínből lenne. Ha valaki segghülye az élelmiszeripari eljárásokhoz, az tanuljon és ne uggasson fasságokat!

"valódi" fagylalt
1,) Pont ugyan úgy azok az alapok vannak ebben is, mint a jó minőségű "porban" és "gélben". Különbség az eltarthatóságban, zsírtartalomban és pl. a gyümölcs tartalomban van.

Többi hülyeségre:
1,) Azok, akik leírnak, olyat, hogy hasonlítság össze az alapanyagok költségét, azok elfelejtik, hogy nem magától lesz meg a fagylalt. Az árnak csak 15-25%-a az alapanyag.
2,) A "valódi" fagylaltot követelők 99%-nak csak a pofája nagy, de amikor ki kellene fizetni a göbönként (5dkg) 800 forintos árat, akkor meg "mocskocs vállalkozó", "át akar verni" "én a feléből.." fasságot nyomja. 18 ezer forint egy 1kg "valódi" pisztácia paszta, bazdmeg és 2 esetleg 3 adagra elég(4-5kg egy adag)!
3.) A módszerváltás előtti szoci éráról is olyanok ugatnak, akik még csak nem is éltek benne. Az akkori élelmiszeripar egy nagyságrenddel minőségibb termékeket állított elő, mint most, a körülmények ellenére is, és, de vetekedett a háztájival. Kevesebb tartósítót, magasabb beltartalmi értékű alapanyagokat használtak, csak szokása volt már akkor is fikázni a hülyéknek.
4.) A Häagen-Dazs-t ne keverjük ide a fagylaltokhoz, mert az jégkrém és nagyipari keretek között állítják elő, amúgy 400ft a gömbje annak is és ez még csak az alapanyag ára!

Az árakról / gömb,gombóc:
1,) 150 -200 ft aki ilyen árszinten hosszútávon képes működtetni egy fagyizót az SZEMETET árul és CSALÓ
2,) A jó minőségű "por" és "gél" alapú fagyik 300-500ft. Itt a 300 ft azt jelenti, hogy benyeli a vállalkozó a veszteséget, mert: - bevezeti a piacra, üdítőkből, süteményekből képes a veszteséget fedezni, stb.
3,) "valódi főzött fagylalt" 800-900ft itt igaz csak igazán, hogy a veszteséget be kell nyelni, ha lehetséges, mert ilyen összegekért nem lehet eladni. Na ezért nem is csinálják a "valódi" fagylaltot, csak nagyon kevesen.

Pá ex fagyis

Bejegyzés: Fagyiszezon

Kelly és a szexi dög 2019.06.26. 10:30:42

Nem kell fagyit venni!

Bejegyzés: Fagyiszezon

2019.06.26. 10:22:39

@ügyelő: de van olyan hely is, ahol nyolcszáz...

Bejegyzés: Fagyiszezon

Alinda (törölt) 2019.06.26. 10:22:09

@Alinda: Budapesten ugyanez belvárosban simán lenne egyes helyeken 1000-1200 Ft.

Bejegyzés: Fagyiszezon
süti beállítások módosítása